Интернет магазин, електронна търговия и логистика

За тайните на всеки интернет магазин и за често пропусканите важни моменти. На какво да обърнем внимание при планирането и създаването му?

 

Интернет магазин и интегрирана електронна търговия

Ние следим динамиката на пазара, за да предложим на своите клиенти разнообразие от услуги. Важна част от това е изграждането на модерни и работещи системи за електронна търговия. Несъмнено по време и след COVID-19 ситуацията се промени и стана ясно, че онлайн магазин не е просто уеб сайт, който продава в интернет пространството. Това е сложна система, интегрираща уеб технологии, маркетинг, логистика, финанси, дори и човешки ресурси. Може да се посочи, че терминът логистика съдържа в себе си много повече. Неслучайно често говорим за знанието и обучението по логистика.

Изграждането на подобни многокомпонентни уеб системи не е просто управление на импулс, а нещо доста по-голямо. Необходимо е съчетаване на множество информационни, бизнес, финансови и правни компетенции. Затова и решихме да споделим за нашия подход.

 

Основни принципи за всеки интернет магазин – трудната комбинация

Както посочихме, електронната търговия не е нещо сложно, стига да имаш необходимите знания. Както и разбирането да следваш определени принципи… Нашата цел е да предлагаме работещи и прагматични решения за малкия и средния бизнес. Част от нашите основни принципи за всеки интернет магазин са:

интернет магазин основни принципи

Използване на разпространени платформи за интернет магазин и ниска зависимост на клиента

Зависимостта от доставчиците е основен проблем, който изисква намиране на решение. Никой не иска да бъде зависим от своя доставчик на софтуер, като бъде ограничаван в определени функционалности и тяхното надграждане. Използването на масови и свободни (софтуер с отворен код/open source) платформи за електронна търговия не само осигурява свобода за разрастване, но предоставя и почти неограничени възможности за развитие и подобряване на системата. Използването на популярни системи като WooCommerce, Magento, OpenCart и др. представлява подобно решение. Неслучайно те се нареждат сред световните лидери (научи повече на Statista) – в основата им стоят добре развити технологични общности и професионалисти, които умело използват съвременните технологии.

Една от най-често използваните платформи за електронна търговия е WooCommerce, която е разширена функционалност на WordPress CMS – безплатна система за управление на съдържание с отворен код. Безспорно успешна, тя предлага гъвкавост и адаптивност към спецификите на съответния бизнес. Платформата работи успешно както с малък, така и с голям продуктов асортимент. Работата в административния панел, както и в частта, предназначена за потребителите, е изключително лесна и интуитивна. Интеграцията с другите информационни системи е възможна и лесна, включително със складов софтуер и с ERP.

 

Професионален, а не хоби подход

Дотук всичко звучи много оптимистично и лесно, нали? Ето какво се оказва трудно – да се създаде продаващ онлайн магазин. Такъв трудно може да се реализира от хора, които го правят в свободното си време или като допълнителен ангажимент към основната си работа, която често е в съвсем друга сфера. Как изглежда хоби подходът? Избира се популярна платформа, добавя се готов шаблон с дизайн, който може да се настрои за часове, активира се някой и друг модул и хоп! – магазинът е готов.

Това обаче далеч не означава, че магазинът е създаден коректно спрямо техническите критерии на търсачките (като Google), очакванията на посетителите и всички онези скрити изисквания, които дадена система може да има. Защото няма онлайн магазин, който да работи самостоятелно. Най-честата интеграция е с бизнес страница във Facebook например, където всеки търговец иска да бъде лесно откриваем и разпознаваем, да рекламира и да продава.

Вероятно сте срещали множество предложения за изграждане на онлайн магазини на цени, вариращи от ниски трицифрени числа до неразумно високи с повечко нули. И съвсем очаквано у вас се поражда колебание как да направите правилния избор. Нашият съвет е винаги да изисквате от предлагащите тези услуги представяне на други техни онлайн магазини, които са създали – но не до всички, а само до онези, които наистина продават. Консултация с доверено лице или препоръка от близки, колеги и познати, които вече са минали по този път, също би била изключително добро решение за събиране на информация.

Защо е важно всичко това? За постоянното и сигурно функциониране на един онлайн магазин е от изключително значение човекът или екипът, който го създава и се грижи за неговата техническа поддръжка, да познава системата и нейните особености. Опитните специалисти обичайно са запознати с най-често търсените функционалности и наложилите се в практиката техни решения, с потребителските очаквания, както и с тенденциите в дизайна и графичното оформление. Понякога се стига и до реинженеринг на логистични процеси. Без сериозен опит и познания трудно може да се създаде успешно продаващ електронен магазин.

 

Правни насоки за всеки електронен магазин

Всеки онлайн магазин има набор от задължителни текстове, които изискват прецизно познаване на българската и европейската правна рамка. Най-важни са общите условия за пазаруване, които представляват своеобразен договор за дистанционна продажба, чрез който продавачът и купувачът определят своите права и задължения по отношение на сделката. Като администратор на лични данни, всеки търговец е длъжен да приеме и да спазва собствена политика за поверителност и защита на данните на своите клиенти. В нея може да се помести информация за: причини за събиране и обработване на данните, срокове и начини на тяхното съхранение, основания за предоставянето им на трети лица и т.н. Препоръчително е освен тези минимално изисквани документи, всеки онлайн търговец да предвиди възможност за предявяване на рекламация, както и заявка за замяна и/или връщане на закупени стоки. Така формулярът за попълване става достъпен в самия онлайн магазин, което спестява време за обработване на всяко клиентско намерение.

 

Запишете се за бюлетина ни и свалете безплатно нашия кратък наръчник за интернет магазин, електронна търговия и логистика. В него ще откриете ключови насоки за основните стъпки в проектирането на работещ електронен магазин, както и няколко малки тайни.  Може също да ви е интересно

  Защо управление на инвентара е грешен термин?

  В последните години все по-често се среща използването на термина…

  Складови машини – основни видове и характеристики

  Складовите машини са важен елемент за всяка складова логистика, затова…

  ERP системи: Какви са алтернативите?

  Съвременните ERP системи са важен стратегически ресурс за всеки бизнес