Платформи за електронна търговия и управление на логистични дейности 

Какво е различното сега при електронната търговия?

Допреди десет-петнадесет години електронната търговия беше нещо сравнително ново и непознато, да не говорим за платформи за електронна търговия. Към нея се подхождаше с недоверие, но след развитието на кризата с COVID-19, всичко се промени. В момента се наблюдава тенденция на превръщане на онлайн пазаруването в устойчива практика и стандарт. 

Видове платформи за електронна търговия

За реализацията на електронната търговия се появява необходимостта от технически решения, каквито са например платформите, които представят продуктите и обработват трансакциите. По данни на BuiltWith и Statista около 50% от магазините използват решения с отворен код: 

  • Magento 
  • OpenCart 
  • PrestaShop 
  • VirtueMart/ Joomla 
  • WooCommerce/ WordPress 

В изследване, насочено към техните възможности в посока логистика и управление на веригата за доставките (УВД) се обследват различни аспекти. Резултатите в резюме са представени в таблицата. 

платформи за електронна търговия и логистика

Съвременните платформи за електронна търговия са нещо повече от инструмент за презентация на фирмените продукти. Те притежават потенциал за трансформиране в особен вид мини ERP системи, които могат лесно да се интегрират с доставчици и клиенти, като предоставят реална възможност за прилагане на УВД практики. Това е сигнал за появата на нови и гъвкави алтернативи за УВД на достъпна цена. За съжаление, не малко вътрешни логистични процеси не са достатъчно добре подсигурени, което е основен недостатък. 

Екипът ни има професионален опит в изграждането на онлайн магазини чрез най-популярните системи с отворен код, както и с възможността те да бъдат интегрирани с различни системи за управление на бизнеса и складови системи, включително и облачни услуги. Разбира се, всяка обмяна на информация за поръчки, наличности, трансакции и др. е тясно зависима от възможностите на конкретното софтуерно решение. 

Нашите специалисти са на разположение за консултация по отношение на архитектурата на онлайн магазина, обема и съдържанието на продуктовия каталог, функционалностите на системата и нейния дизайн, както и възможностите за интеграция с външни системи на клиента, на негови подизпълнители, клиенти и партньори, включително с куриерски компании. Свържете се с нас за допълнителна информация и организиране на среща. 

 

По темата са използвани следните източници: E-Commerce Platforms and Supply Chain Management – Functionalities Study 

Може също да ви е интересно

Защо управление на инвентара е грешен термин?

В последните години все по-често се среща използването на термина…

Интернет магазин, електронна търговия и логистика

За тайните на успешната електронна търговия и за често пропусканите…

Складови машини – основни видове и характеристики

Складовите машини са важен елемент за всяка складова логистика, затова…