Проблеми на студената верига на доставки на ваксината за COVID-19

След появата на ваксина за COVID-19 думата студена верига на доставки стана силно тиражирана и актуална. Определено е ясно, че доставките много зависят от ефективната логистика. Такава трябва да бъде подсигурена и чрез специфични технологични решения за транспорт и съхранение при изключително ниски температури, в случая под -70°C. Досега подобен вид решения не са прилагани масово в логистиката на лекарства и температурите, при които се работеше стигаха до около -10°C.

Какво е студена верига на доставки?

Интерес прави масовата грешка, че веригата на доставки започва от производителя на ваксината и свършва до мястото на нейното поставяне. Това НЕ е вярно, защо веригата на доставките, според повечето дефиниции, започва от мястото на зараждане на суровините до мястото на потребление на продуктите. Концептуално ситуацията следва да изглежда по следния начин:

Реално веригата на доставки за всяка ваксина започва от мястото на зараждане на суровините, преминава през доставчиците, следва производство и завършва с дистрибуция. В условията на специфична трансформация на материалните потоци за части от веригата могат да се появят допълнителни изисквания, например температурни.

В случая с ваксините трябва да се обследва дали цялата верига на доставки може да се дефинира като „студена“ или част от нея. Например, в частта снабдяване, функционира по приблизително конвенционален начин.

Какво е особеното за ваксините?

За ваксината (BNT162b2) на Pfizer & BioNTech дистрибуцията изисква поддържане на температури (-70°C ±10°C) до 30 дни и re-icing на всеки 5 дни. Веднъж размразена позволява съхранение до 5 дни при температура (2-8°C). Това в началото изглеждаше много трудна задача и всички започнаха да се подготвят за този проблем – студената част на веригата и необходимото оборудване. В действителност проблемите се оказаха другаде – в снабдяването, според новина от 4.12.2020 – Поради проблеми в снабдяването количеството на произведените ваксини се редуцира значително до 50 милиона ваксини (25 милиона души).

Важен извод за логистиката

Всичко това дава основание за следния извод – успешната логистика не трябва да се фокусира само върху отделни проблеми на веригата  на доставките, колкото и големи да са те на пръв поглед. Нужно е да се прилага интегриран подход на анализ, прогнозиране и проиграване на различни сценарии.

По темата са използвани следните източници:
https://www.pfizer.co.uk (https://www.pfizer.co.uk/mhra-grants-temporary-authorisation-for-Pfizer-BioNTech-COVID-19-mRNA-vaccine)
https://www.dw.com/en/coronavirus-digest-pfizer-halves-vaccine-supply-estimate/a-55818736

Може също да ви е интересно

Защо управление на инвентара е грешен термин?

В последните години все по-често се среща използването на термина…

Интернет магазин, електронна търговия и логистика

За тайните на успешната електронна търговия и за често пропусканите…

Складови машини – основни видове и характеристики

Складовите машини са важен елемент за всяка складова логистика, затова…